CNATDCU a anunțat retragerea titlului de doctorat pentru șase persoane, între acestea numărându-se fosta șefă a Secției Penale a instanței supreme, Corina Jîjîie, și fostul șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, Toma Rus.
De asemenea, conform informațiilor Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), fără titlu de doctor au rămas și Daniel Moldoveanu, Ionelia Valentina Morcovescu (Saulea), Cătălin Chivu și Ionel Claudiu Pasăre, scrie Mediafax.
Daniel Moldoveanu este fostul șef în cadrul Comunității Naționale de Informații, iar CNATDCU a stabilit că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără menționarea autorului.
La data susținerii tezei, în 2013, Daniel Moldoveanu era consilier pe probleme de securitate al președintelui Traian Băsescu și directorul Oficiului pentru Informații Integrate din cadrul Comunității Naționale de Informații, scrie pressone. Această instituție se află în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Comunitatea Națională de Informații înglobează SRI, SIE, Direcția Generală de Informații a MApN, precum și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne.
Practic, Moldoveanu coordona, sub conducerea președintelui Băsescu, cele mai mari structuri de intelligence din România.
Coordonatorul tezei sale de doctorat a fost Gabriel Oprea. În urmă cu trei ani, PressOne a dezvăluit că Gabriel Oprea a fost „nașul doctoral” al unor oficiali care după 2000 au avut funcții-cheie în serviciile secrete: Radu Timofte (fost șef SRI), Dumitru Zamfir și Ionel Marin (foști adjuncți ai lui Radu Timofte) și Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI George Maior).
Daniel Andrei Moldoveanu este unul dintre cei nouă doctori ai Academiei SRI care, în primăvara lui 2016, au făcut cerere de renunțare benevolă la acest titlu științific pentru a preveni un verdict instituțional de plagiat. Opt dintre aceștia l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea, mai scrie pressone.ro
Subiectul tezei de doctorat a lui Daniel Moldoveanu are legătură cu funcția deținută de el în momentul susținerii publice: „Către un model de comunitate de informații”.
În cazul lui Cătălin Chivu, fost șef al IPJ Brăila, și găsit vinovat de plagiat, raportul comisiei a stabilit că 38% din paragrafele din teza de doctorat sunt din alte surse, dar și că autorul folosește pe parcursul tezei de doctorat paragrafe preluate integral din acte normative și studii de specialitate publicate înaintea susținerii acesteia făcând trimitere la sursele consultate, dar fără să facă precizari concrete referitoare la paginele, articol/directivă, după cum impun regulile de scriere academice.
Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliție înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP, iar în 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. Și în cazul său, coordonator al lucrării a fost tot Gabriel Oprea.
Corina Jîjîie este judecătorul cu cea mai înaltă funcție care a obținut un doctorat la Academia SRI în timp ce se afla în activitate. În 2013, când a devenit doctor în Științe Militare și Informații, ea era șefa Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie Press One. Conducătorul ei de doctorat a fost Gheorghe Toma.
Tot Gheorghe Toma a fost și cooordonatorul lucrărilor lui Cătălin Chivu, Ionel Claudiu Pasăre și Ionelia Valentina Morcovescu, și lor fiindu-le retrase titlurile de doctor.